Papryka – ulubione warzywo miłośników ostrego jedzenia
Papryka stanowi podstawę wielu kuchni świata. To warzywo występujące w wielu odmianach, a więc również kolorach i smakach. poprzednie zdanie zawiera błąd, który jest nieoczywisty do wychwycenia. Warzywo? Pod względem botanicznym papryka jest owocem, ale kulturowo przyjęło się nazywać ją warzywem i tak będzie się to odbywało w dalszej części artykułu.
Niezależnie od nazewnictwa zadziwiająca jest uniwersalność i mnogość odmian. Bell jest słodka i należy do tych, które wpisują się w gust wielu osób, a z kolei np. papryczki habanero są ostre i należy do ulubionych odmian osób, które lubią, gdy w ich kuchni znajdzie się odrobina (lub cała masa) pikanterii. Właśnie o tym będzie niniejszy artykuł. Papryczki habanero nie są jedynymi ostrymi przedstawicielami tego warzywa.
Papryka — informacje ogólne
Papryka jest warzywem, które pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej. Różnorodność smaków, kolorów i zapachów pozwoliła na zdobycie jej dużej popularności, a jednocześnie roślina jest dość wytrzymała i w ten sposób zdołała opanować obszary większości świata. Znana była mieszkańcom Ameryki znacznie przed tym, nim dopłynął do niej Kolumb, ale to właśnie Hiszpanie i Portugalczycy wpłynęli na jej popularność. Mobilizacją były (jak w wielu przypadkach ważnych dla losów świata) pieniądze. Ważna okazała się tutaj własność nasion tego warzywa, która sprawia, że są one możliwe do zastosowania nawet po długiej podróży. Obecnie papryka stanowi główną przyprawę kuchni węgierskiej. Oprócz możliwości wykorzystania w kuchni warzywo jest cenione ze względu na ciekawy wygląd. Niektóre papryki są hodowane głównie ze względu na tę cechę.
Najpopularniejsze ostre odmiany papryki
Niektóre osoby wszystkie ostre papryki nazywają po prostu chilli. Stało się to na tyle powszechne, że dziś „chilli” używane jest jako zamiennik dla „ostra papryka”. To duże uproszczenie. Wśród najważniejszych odmian pikantnego wariantu tego warzywa należy wymienić papryczki habanero, jalapeno czy piri-piri. To nadal spore uproszczenie, ale to najpopularniejsi przedstawiciele. Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych, czym podbiła serca wielu osób na świecie. Najwięcej upraw tej odmiany znajduje się na Jukatanie i Karaibach. Papryczki habanero występują w żółtej, pomarańczowej i czerwonej odmianie. Jalapeno pod względem wyglądu różni się od papryczek habanero przede wszystkim zielonym kolorem. Również jest ostra, posiada lekko kwaskowy posmak. Podobnie jak poprzedniczka uprawiana jest głównie w Meksyku. Cieszy się na tyle dużą popularnością, że jalapeno z sombrero było maskotką Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej, które rozgrywały się właśnie w Meksyku. Piri-piri uprawiana jest głównie poza Ameryką tzn. w Afryce w państwach takich jak Ghana czy Nigeria. Z tego względu jest szczególnie istotna dla krajów afrykańskich. Jest czerwona tak samo, jak papryczki habanero, ale jednak jest od niej mniejsza.
Paprykowi rekordziści pod względem ostrości
Hodowcy ostrych odmian omawianego warzywa prześcigają się w uprawianiu okazów o jak największej pikanterii. Miłośnicy ostrych dań cenią paprykę, ale zjedzenie rekordowych okazów może wiązać się z ogromnym wysiłkiem i naprawdę nieliczni są w stanie sprostać postawionemu wyzwaniu. Skala Scoville’a określa ilość kapsaicyny, a to właśnie ta substancja jest odpowiedzialna za uczucie ostrego smaku. Standardowa papryka habanero, która dla wielu jest zbyt ostra, posiada w tej skali od 100000 do 350000 punktów. Wyobraźmy więc sobie, że naga jolokia przekroczyła milion punktów. A to jeszcze nie koniec. Trinidad Scorpion Butch T (skądinąd będąca kultywarem papryki habanero) osiągnęła wartość 1463700. W 2011 roku została za to umieszczona w księdze rekordów Guinessa. Czy rekord przetrwał do dziś? Nie, gdyż obecnie trinidad scorpion zajmuje dopiero czwarte miejsce. Pokonały ją carolina reaper, dragon’s breath i wreszcie obecny światowy lider, czyli Pepper X. W skali Scoville’a najostrzejsza papryka świata uzyskała .. ponad 3 miliony punktów (dokładnie 3180000).
Do czego użyć ostrej papryki? – czyli trochę o jej uniwersalności
Miłośnicy pikantnego jedzenia prześcigają się w paprykowym wyzwaniu. Papryka habanero dla większości ludzi jest już za ostra, ale są śmiałkowie, którzy walczą z jeszcze ostrzejszymi odmianami. Stanowi podstawę kuchni węgierskiej i jest używana do takich dań jak np. leczo, gulasz czy tokań. Wykorzystuje się zarówno słodkie, jak i ostre odmiany. Czerpiąc inspiracje z Tunezji ciekawym pomysłem może okazać się harrisa w wersji na ostro. Przede wszystkim papryczki habanero czy jalapeno nadają się idealnie do podkręcenia pikanterii powszechnie znanych dań. Miłośnicy ostrego jedzenia wybiorą pizzę z papryką habanero położoną na sosie. Kawałki tego warzywa możemy też wkroić do spaghetti, batatów czy omleta. To właśnie jedna z podstawowych zalet tak cudownej rośliny, jaką jest papryka. Uniwersalność jest słowem, które pasuje idealnie. Ostre odmiany takie jak papryczki habanero, jalapeno, piri-piri czy cayenne nadają się do prawie wszystkiego. To podkręcenie smaków w celu dostosowania się do gustu osób wymagających pod względem pikanterii. Sos ostro-kwaśny czy słodko-ostry często jest elementem ciekawych potraw. Nie ma tutaj wielkich wymagań w kwestii uzupełnienia pikanterii. Ostra papryka zawsze okaże się korzystna dla tego celu. Mnogość odmian to również bogactwo smaków. Najczęściej przywoływane tutaj tzn. papryczki habanero i jalapeno znacząco się od siebie różnią i to niezależnie od tego, czy weźmiemy pod uwagę smak, czy wygląd. Za każdym razem możemy mieć do czynienia z innym odcieniem ostrości i właśnie dlatego jest to ulubione warzywo miłośników pikantnej kuchni.